Παιδί & χρώμα

Οι τελευταίες έρευνες ανάπτυξης αποδεικνύουν οτι τα μωρά από 4 μηνών έχουν ήδη προτίμηση σε συγκεκριμένα χρώματα.

Η Δρ. Anna Franklin από το εργαστήριο βρεφικής ανάπτυξης “Surrey” έχει μελετήσει περισσότερα απο 250 μωρά προκειμένου να δεί τη σχέση τους με το χρώμα.

«Είναι μύθος ότι τα νεογέννητα μωρά έχουν αχρωματοψία. Μπορούν να δούν το χρώμα και αυτή η ικανότητα τους εξελίσεται στους 4 πρώτους μήνες»

Η ίδια έχει πραγματοποιήσει μια σειρά δοκιμών για να ανακαλύψει πως τα μωρά βλέπουν το χρώμα και πιο είναι το αγαπημένο τους.

Σε μία απο αυτές τις δοκιμές, προβάλει επαναλαμβανόμενα εικόνες του ίδιου χρώματος σε μια οθόνη, κατόπιν οι εικόνες αλλάζουν χρώμα προκειμένου να δεί εάν αυτή η αλλαγή τραβάει τη προσοχή του βρέφους.

 

Χρωματική όραση

Σε άλλη δοκιμή χρησιμοποιήται μια ειδική κάμερα, που αρχικά σχεδιάστηκε για να εξετάζει τους πιλότους της RAF, η οποία εντοπίζει τις κινήσεις των ματιών των μωρών προκειμένου οι γιατροί να καταλάβουν πιο απο τα δύο χρώματα που έχουν μπροστά τους κοιτάνε πιο πολύ.

«Το συμπέρασμα που βγήκε απο αυτή τη δοκιμή είναι οτι εάν δείχνουμε στο μωρό μια μπλέ εικόνα και στη συνέχεια την αλλάξουμε με διαφορετικό μπλέ βαριούνται και δεν ανταποκρίνονται. Αν όμως της δώσουμε ένα τελείως διαφορετικό χρώμα απευθείας το ίδιο μωρό θα χαρεί και θα του ζωντανέψει και πάλι το ενδιαφέρον»

«Αυτό δείχνει οτι τα μωρά είναι ικανά να αντιλειφθούν τα παρόμοια χρώματα»

Όταν τα χρώματα παρουσιάζονται σε ζευγάρια, τα μωρά έχουν τη τάση να κοιτούν περισσότερο το μπλέ, το κόκκινο, το μώβ και το πορτοκαλί.

Τα μωρά επίσης είναι λιγότερο πιθανό να δούν το καφέ χρώμα πρώτα όταν αυτό συνδυάζεται με τα άλλα χρώματα, γεγονός που υποδηλώνει οτι αυτό είναι το λιγότερο αγαπημένο τους χρώμα.

«Κάποια μωρά δείχνουν έντονη προτίμηση για ένα μόνο χρώμα ενώ κάποια άλλα για περισσότερα»

 

Ρόζ για τα κορίτσια, μπλέ για τα αγόρια;

Θεωρητικά εάν οι γονείς ήξεραν πιο είναι το αγαπημένο χρώμα του μωρού τούς θα το επέλεγαν προκειμένου να βάψουν το δωμάτιο τους, να φτιάξουν τη παιδική ταπετσαρία ή να αγοράσουν παιχνίδια, λέει η Δρ. Άnna Franklin.

«Κατά τη γνώμη μου όμως έιναι καλύτερα να εκθέτουμε τα παιδιά σε μια μεγάλη χρωματική γκάμα, για τη πληρέστερη ανάπτυξη τους.»

Ο επόμενος στόχος της Δρ. Είναι να καθορίσει εάν η προτίμηση ενός βρέφους για κάποιο χρώμα αλλάζει όσο μεγαλώνει και εάν ισχύει το στερεότυπο που θέλει τα μικρά κοριτσάκια να προτιμούν το ροζ και τα αγοράκια το μπλε.

Η Δρ. Nicola Pitchford και η συνάδελφος της Kathy Mullen, καθηγητές στο πανεπιστήμιο ΜcGill του Καναδά, εξετάζουν τις χρωματικές προτιμήσεις των νηπίων.

Η έρευνα τους στο κέντρο ανάπτυξης νηπίων στο Νόττινχαμ έδειξε ότι τα νήπια μαθαίνουν την ονομασία των αγαπημένων τους χρωμάτων πριν από τα χρώματα που αντιπαθούν.

Η Δρ. Pitchford λέει ότι τα παιδιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν και να ονομάζουν τα χρώματα από την ηλικία των 3 ετών περίπου.

Επίσης ορισμένα χρώματα μαθαίνονται πιο γρήγορα από κάποια άλλα. «Αυτά συνήθως είναι τα χρώματα που αρέσουν περισσότερο στα παιδιά.Τα καφέ και γκρι χρώματα, που στα παιδιά αρέσουν λιγότερο, συνήθως είναι αυτά που μαθαίνουν τελευταία.»

 

 

 

 

*Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ολόκληρου του κειμένου η τμήματος αυτού χωρίς τη σχετική αναφορά στη σελίδα