Διαμορφώστε σωστά το παιδικό δωμάτιο

Η δημιουργία ενός όμορφου και ζεστού παιδικού δωματίου, έρευνες έχουν δείξει, ότι επενεργεί θετικά στη σωστή νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.Η καλή οργάνωση, διακόσμηση και ύφος του παιδικού δωματίου προσφέρουν σε αυτό μεγάλη συναισθηματική ασφάλεια και αυτοπεποίθηση, ενώ η καθαριότητα και η τάξη συμβάλλουν στη νοητική ανάπτυξη και στην οργάνωση της σκέψης του παιδιού.

 

Ας δούμε όμως ποια είναι τα βασικά βήματα που οφείλουν οι γονείς να ακολουθήσουν για τη διαμόρφωση ενός παιδικού δωματίου:

  • Τα έπιπλα πρέπει να τοποθετούνται περιμετρικά μέσα σε αυτό για να υπάρχει ελεύθερος χώρος για παιχνίδι στο κέντρο.

  • Πρέπει πάντα να ενισχύουν τη συμμετοχή του παιδιού στην επιλογή των επίπλων, των χρωμάτων, των παραστάσεων που θα διακοσμούν τους τοίχους, καθώς και των αντικειμένων που συμπληρώνουν το χώρο.Έτσι καλλιεργείται η πρωτοβουλία και αυτοπεποίθηση του παιδιού.

  • Τα χρώματα που θα επιλεγούν πρέπει να είναι διαφορετικά από αυτά των υπολοίπων δωματίων του σπιτιού.Έτσι το παιδί θα νιώσει το χώρο δικό του, ότι έχει δηλαδή τη δική του ξεχωριστή γωνία στο σπίτι.Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούν οι γονείς ότι αποφεύγουμε τα έντονα χρώματα που κουράζουν τα μάτια και προκαλούν φόβο, διέγερση και εκνευρισμό.Τα χρώματα πρέπει να είναι ζωντανά αλλά όχι έντονα.

  • Επιδιώκουμε τις εναλλαγές παραστάσεων και χρωμάτων γιατί δίνουν ερέθισμα στη φαντασία και τη δημιουργικότητα.Οι παιδικές ταπετσαρίες στους τοίχους που ενίοτε θα αλλάζουν ανάλογα με τις προτιμήσεις του παιδιού εντείνουν την ανάπτυξη της φαντασίας,της δημιουργικής τους σκέψης και έκφρασης καθώς και στην οικεία σχέση με το χώρο.

  • Ένας σωστά οργανωμένος χώρος όπου το παιδί έχει τον απόλυτο έλεγχο των πραγμάτων του και η ενθάρρυνση απο τους γονείς για την ταξινόμηση των πραγμάτων από τον ίδιο συμβάλει στην ενίσχυση της μνήμης και της νοημοσύνης των παιδιών.Ένα χαοτικό περιβάλλον έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διαδικασία της μάθησης και στη συγκέντρωση των παιδιών.

  • Τέλος,πολύ σημαντικό είναι η αποφυγή της τηλεόρασης και του ηλεκτρονικού υπολογιστή στο παιδικό δωμάτιο και η αντικατάσταση τους με ένα μουσικό όργανο ή ένα cd player.Έτσι ενισχύεται η έκφραση των θετικών και αρνητικών συναισθημάτων και η εκτόνωση του άγχους με δημιουργικό τρόπο.

 

Ένα παιδί που μεγαλώνει σε έναν ασφαλή και οικείο χώρο, που δέχεται πολυποίκιλα ερεθίσματα μέσα και έξω απ΄αυτό που του επιτρέπεται η έκφραση και η διακριτική διόρθωση των αρνητικών συναισθημάτων είναι το παιδί που μεγαλώνει με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα, που διαθέτει αυτοκυριαρχία, σωστή επικοινωνία και συνεργασία στη προσωπική του ζωή, ως ενήλικας.

Δικαίως, ο Σίγκμουντ Φρόυντ, θέλοντας να τονίσει τη σπουδαιότητα της υγιούς ανατροφής των παιδιών είπε ότι: ¨ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΝΗΛΙΚΑ¨¨

Για το Mywall,

Σταρούλα Κωνσταντάκου-Οικονόμου

ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια

Email:stconst@otenet.gr

 

 

*Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ολόκληρου του κειμένου η τμήματος αυτού χωρίς τη σχετική αναφορά στη σελίδα